Csokicsodák készülnek a kaposszerdahelyi Bonbonda műhelyben

A Bonbonda Csokoládéműhely nem ismeretlen a kaposváriak körében. A kaposszerdahelyi kis kézműves műhely termékeit jobbára a műhely facebook oldaláról - @bonbondacsokolademuhely –Helyi termék Napokról, valamint a Petörke Portéka termelői piacról ismerhetik a környék csokoládé kedvelői.

 

Mostani cikkünk apropója, hogy júliustól a Bonbonda Csokoládéműhely Bretagne-i sós karamellája már üzletben is megvásárolható, a Kulipintyó - Helyi termékek boltban, ahol hamarosan a műhelyben készülő táblacsokoládékkal és bonbonokkal is találkozhatnak a vevők.

Decsi Andreával, a csokoládéműhely tulajdonosával beszélgetünk.

Hogyan indult a vállalkozás?

2017 őszén úgy alakult az életem, hogy új kihívásokat kerestem. Akkoriban futott a tv-ben egy reklám, amiben olvasztott csokoládét temperáltak egy márványlapon. Annyira megfogott ez a kép, az olvadó fényes csokoládé, hogy elhatároztam, kipróbálom a bonbon készítést.

A konyhapultra feltett gránit járólapoktól, a szilikon bonbonformáktól és a bolti táblacsokoládétól, mint alapanyagtól, mára eljutottam odáig, hogy van egy minden engedéllyel rendelkező műhelyem. Profi formákkal, eredetszelektált csokoládépasztillákkal, valamint a töltelékek elkészítéséhez minél több, helyi termelőktől beszerzett alapanyaggal dolgozom. Sőt nyár elején sikeres cukrász vizsgát is tettem, ami szükséges egy élelmiszert előállító „üzem” működéséhez még akkor is, ha az egy kis kézműves műhely.

Honnan szerzed be az alapanyagokat?

Nagyon jók a tapasztalataim az élelmiszer nagykereskedésekkel. Mikor elkezdtem profi alapanyagokat keresni, találtam egy csokoládé-pasztillákat is árusító céget. Legalább 50 fajta csokoládét forgalmaznak, egy kis műhelyhez mérten nagy kiszerelésben. Mégis, mikor megkerestem őket, hogy szeretnék alapanyagot választani, de a döntés előtt több pasztillával is kísérleteznék, rendelkezésemre bocsátottak az összes, általam kiválasztott fajtából egy kisebb mennyiséget. Így lehetőségem volt többek közt equadori, brazil, madagaszkári, ghanai, perui csokoládékat kipróbálni. Elsősorban étcsokoládéval dolgozom, táblacsokoládéimhoz és a bonbonok töltelékéhez ugyanakkor tej, fehér és ruby csokoládékat is használok.

Azóta keresett már meg másik cég, tőlük szintén többféle alapanyagot kaptam kipróbálásra, jelenleg pedig egy magolajokat, balzsameceteket, különleges fűszereket forgalmazó vállalkozással formálódik együttműködés.

Egyszóval nagyon támogató partnerekre leltem, icipici vállalkozás létemre. Ugyanezt mondhatom el a helyi termelőkkel kapcsolatban is. Velük a termelői piacokon találkozva közvetlen kapcsolatom is van, és előszeretettel használom termékeiket bonbonjaimhoz. Így született például a rózsalekváros, zölddiós, meggymagolajos, vagy a homoktövises bonbon.

Hogyan lehet tőled vásárolni?

Mivel ez egy hobbiból másodállássá formálódó szerelemprojekt, apró léptekkel haladok. Az eddigi, termelői piacokon hétvégenként, illetve egyedi megrendelések alapján történő értékesítés mellé ez év elején bejött egy heti, rendszeres megrendelést adó partner, illetve mostantól a Kulipintyó, helyi termékeket árusító üzletben is kapható lesz egyre több termékem. Készül weboldalam is, addig pedig facebook oldalamon keresztül, személyes üzenetben lehet tőlem rendelni. Egyelőre Kaposvár környékéről várom a vásárlókat, mivel személyes átvétellel lehet a kért finomságokhoz hozzájutni.

Mik a legkedveltebb termékeid?

Erre nehéz válaszolni, hiszen állandóan új és új dolgokat készítek. Egyik legkedveltebb bonbonom talán a bretagne-i sós karamellás étcsokoládé bonbon, a legújabb ízek közül pedig a homoktövises bonbont említeném meg. Tavasszal ehetővirágos, ét-tej és ruby csokoládé hármasával kényeztető táblacsokoládékkal rukkoltam elő, ezt nagyon keresik azóta is. Jelenleg festményes, különféle olajokkal, balzsamecetekkel ízesített, liofilizált gyümölcsökkel és roppanós elemekkel ízesített és díszített táblacsokoládékkal kísérletezek. Alap termékem még az üveges kiszerelésű bretagne-i sós karamell krém, ami önmagában, kávéba téve, sajttortára vagy fagylaltra csorgatva is kedvelt csemege.

Mi a jövőképed?

Eddig is hagytam, hogy az események szinte maguktól alakuljanak. Mindig egy-egy találkozás, megkeresés, komolyabb megrendelés inspirált arra, hogy szintet lépjek. Ezután is figyelem a munkámmal kapcsolatos reakciókat, és bízom benne, hogy tudni fogom, mi a következő lépés.

Aminek nagyon örülök, ma is ugyanakkora boldogságot okoz a csokoládéval való munka, mint az első pillanatokban. És bár kezd bevételi forrássá válni, mégis minden darabot ugyanolyan odafigyeléssel és szeretettel készítek. Ez számomra nagyon fontos, mert biztos vagyok benne, hogy a magas minőségű alapanyagok mellett, ez a kézműves termékek igazi értéke.

 

Időpont: 
szerda, 2021, július 14 - 11:26

Facebookos játékaink szabályzata