Kaposvári Kerámia Klub, a hobbiból lett szerelemprojekt

Molnár Évi a Kerámia Klub megálmodója azért hozta létre vállalkozását, hogy olyan felnőttek is kipróbálhassák a kerámiázást, akik teljesen kezdők, de szeretnének pár órára kikapcsolódni, egy pihentető programmal feltöltődni, szeretik a szépet, és szívesen alkotnak valami maradandót.

Évivel többek közt egy jó hobbi kikapcsoló erejéről beszélgettünk, hogy neki miért épp a kerámiázás lett ez az életében, és hogy lett ebből vállalkozás.

 

Hogy jött az ötlet, hogy elindítsd a Kerámia Klubot?

 

Körülbelül 15 éve kerámiázok, a főállású munkám mellett ez az abszolút kedvenc hobbim. Én magam is elég pörgős főállásban dolgozom, és szerintem nagyon fontos, hogy akinek kimerítőek a hétköznapjai és szívesen kikapcsolódna pár órára a napi mókuskerékből, az találjon magának valami olyan programot, hobbit vagy tevékenységet, amivel ezt megteheti. Ami lecsendesíti a gondolatokat, lelassítja az elmét és ami által fel tud töltődni az ember. Nekem ilyen a kerámiázás. 

Az évek során több ismerősöm talált meg azzal, hogy ő már annyira rég ki szeretné próbálni ezt, és hogy nálam nem lehet e. Ebből aztán született több szuperklassz együtt kerámiázós baráti délután és este, ami aztán lendületet és motivációt adott nekem, hogy ezt ennél érdemes lenne komolyabban is tovább gondolni, hiszen hányan lehetnek még hasonló cipőben…?! Így született meg a Kerámia Klub ötlete. Már akkor szinte láttam magam előtt, hogy milyenek lesznek ezek a workshopok, hogy mennyi klassz, kedves ember fog hozzám jönni, és mennyire fogják imádni ezt az egészet. Már „csak” meg kellett valósítani…


Hogy jött a kerámiázás a Te életedbe?

 

Egyszerűen beleszerettem. Alapvetően teljesen más vonalon futott az életem, mikor megismerkedtem a kerámiázással. Pszichológia szakra jártam a pécsi egyetemre, közben utolsó félév alatt már elkezdtem dolgozni is. Ekkor történt, hogy egy családi kiránduláson egy kézműves piacba botlottunk egy kis baranyai faluban, ahol gyerekeknek tartottak agyagos foglalkozást. Én már akkor sem voltam gyerek, ezért nem álltam sorba a programhoz, viszont totál leragadtam ennél a pultnál, csak néztem és néztem, amit csinálnak, és totál beszippantott. Tudtam, hogy én ilyet akarok csinálni. Olyan volt, mint egy villámcsapás. Éreztem, hogy ehhez nekem van vagy lesz komoly kötődésem. Rögtön elkezdtem agyalni rajta, hogy én hogyan próbálhatnám ki a kerámiázást. Rengeteg cikket és leírást elolvastam, majd a rákövető héten elmentem egy agyagkereskedő üzletbe és körülbelül a fél fizetésemet otthagytam mindenféle alapanyagra és kellékre: agyagokra, mázakra, eszközökre. Gondoltam nagy magabiztossággal, hogy ezt majd én autodidakta megtanulom. Elkezdtem kísérletezni, próbálgatni dolgokat az agyaggal, és a boltos hölgy nyakára jártam az ezer kérdésemmel, hogy mi hogy működik, mivel mit kell vagy lehet csinálni. Szerencsére nagyon kedves volt, csomó mindenben segített, plusz nála volt kemence, így égetni is tudtam. Aztán beláttam, hogy a kerámiázás nem csak művészet, hanem komoly kémia és fizika is, hőtágulási együtthatók, szilikátok és oxidok, és azt is megtanultam a tapasztok által, hogy az agyagnak lelke van, amihez érteni kell, szóval jobb ezt iskolában megtanulni. Úgyhogy a pszichológus diploma mellé elvégeztem a keramikus képzést is, és hivatalosan is kerámikus lettem. Hát így indult.

Azóta is rengeteget kísérletezek, de most már picit más szemmel. Most már azon vagyok, hogy olyan technikákat és megoldásokat dolgozzak ki, amik segítségével bárki akár tapasztalat vagy előképzettség nélkül szép dolgokat készíthet. Mert erről szól a Kerámia Klub.


Hogy fér bele ez a főállásod mellett?

 

Pont jól megvannak egymással. Ahogy én is, mindenki más is munka után vagy hétvégén ér rá ilyen programra, így a workshopokat szabadidőmben tartom, amikor amúgy is kerámiáznék. Igazából csak annyi a különbség, hogy nem egyedül csinálom, hanem hívok „vendégeket” is. És ezt így nagyon élvezzük mindannyian.

 

Mikor indult a vállalkozásod? 

 

Még nagyon friss, egy hónapja működik körülbelül, de már most hatalmas a sikere. Nagyon boldog vagyok, hogy ennyire tetszik a kaposváriaknak ez a programlehetőség és ennyire pozitívak már a legelső visszajelzések is.

Én alapvetően pécsi lány vagyok, 3 éve költöztem Kaposvárra. A páromnak itt van építőipari cége, szóval egyértelmű volt, hogy a közös életünk helyszíne Kaposvár lesz. Úgyhogy hoztam magammal a hobbimat, a kerámiázást, amiből mostanra létrejött ez a szerelemprojekt.

 

Hogy kell elképzelni egy kerámia workshopot? Mire számítson, aki részt vesz egy ilyenen Nálad?

 

A kiscsoportos (max 8 fős) foglalkozásokat úgy terveztem meg, hogy bárki számára előképzettség nélkül élvezetesek és produktívak legyenek. És tényleg azok! Néha annyira kreatív és szép alkotások készülnek, hogy komolyan meghatódom! Többen vannak, akik bizonytalanul jönnek el, hogy nekik sem kézügyességük, sem kreativitásuk nincs, csak érdeklődésük. Aztán olyat alkotnak sokszor, hogy kikerekednek a szemeim, jó értelemben.

A workshopokon gyakorlatilag hasonló érdeklődésű és beállítottságú emberekkel jövünk össze, eltöltünk együtt pár kellemes órát, közben jókat beszélgetünk és szép dolgokat készítünk. Mindenki hozza a jókedvét és a kedvességét, én pedig hozom a szakmai oldalt: mesélek az agyagról, a teljes folyamatról, elmondom a lehetőségeket, mire érdemes figyelni, mindent lépésről lépésre megmutatok, és végig segítek. Így biztosan mindenkinek sikerélménye lesz a végén.

 

A workshop után egyből haza is lehet vinni az alkotásokat?

 

A kerámiázás azért ennél lassabb műfaj, viszont cserébe nagyon időtálló alkotások készülnek. A kész tárgyakat a workshopot követően rögtön nem lehet még hazavinni, azok teljes elkészülte kb 4 hét. Miután a workshopon az agyagot megformáztuk, teljesen ki kell szárítani, 900 fokon kemencében kiégetni, ezt követően kerül rá a máz, majd egy újabb végső 1200 fokos égetést követően nyeri el a végső formáját. A szárítást, az égetést és a mázazást - vagyis a munka legkevésbé kreatív, de fontos részét - már én végzem el, erre szükséges ennyi idő. Amikor a termékek elkészültek, e-mailben értesítem az alkotót, és ezt követően lehet a kész termékeket személyesen átvenni a klubban.

 

Milyen workshopok vannak Nálad?

 

Minden workshopnak más-más tematikája van. Van, amin mintás kis tálkákat készítünk, van, amin reggeliző tálakat, van, amin kávés szettet, nagy tálaló tálakat, és még sorolhatnám. A www.keramiaklub. hu oldalon fenn van minden meghirdetett foglalkozás a szabad helyekkel és ott egyből foglalni is lehet. Ezt érdemes mielőbb megtenni, mert nagyon gyorsan betelnek a meghirdetett alkalmak.

Körülbelül mindig hó közepe táján hirdetem meg a következő havi workshopokat. Erről mindig készül poszt is Facebookon és Instagramon, így aki ott követi az oldalt, biztosan nem marad le semmiről. 

 

Elérhetőségek:

Kerámia Klub

7400 Kaposvár, Irányi Dániel utca 7. (belső udvar)

www.keramiaklub.hu

Facebook: keramiaklub

Instagram: keramiaklub.kaposvar

Időpont: 
vasárnap, 2024, július 21 - 20:30

Állásajánlatok Kaposváron